Site Loader

🟩Аналізи можуть бути складовою для визначення діагнозу та призначення лікування Базові аналізи є безоплатними для пацієнтів і входять в перелік безоплатних медичних послуг на усіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої та медичної допомоги пацієнтам з COVID-19. Актуальний перелік безоплатних медичних послуг за Програмою медичних гарантій доступний на сайті НСЗУ https://bit.ly/33Rqq25.

🟩 У пакеті первинної медичної допомоги для пацієнта із декларацією передбачено: ➡ загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; ➡ загальний аналіз сечі; ➡ рівень глюкози у крові; ➡ загальний рівень холестерину. А також швидкі тести: ➡ на вагітність; ➡ на тропонін; ➡ на ВІЛ; ➡ на вірусні гепатити; ➡ на антиген SARS-CoV-2 (тобто COVID-19).

🟩 Усі інші аналізи на амбулаторному рівні можна зробити безоплатно за наявності електронного направлення. Електронне направлення виписує лікуючий лікар – або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст, і тільки якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування. Пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи, які він хоче зробити за власним бажанням.

🟩 Більшість аналізів входять до переліку безоплатних послуг “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах”. Це:
➡ загально-клінічні та біохімічні лабораторні дослідження (такі як загальні аналізи крові й сечі, біохімічний аналіз крові, дослідження спинномозкової рідини та інші);
➡ бактеріологічні дослідження (наприклад, бакпосіви на β-гемолітичний стрептокок, стафілокок, на збудників дифтерії, грибкову флору, антибіотикограма та інші);
➡ гормональні дослідження;
➡ біопсія;
➡ імунологічні дослідження для виявлення та контролю за інфекційними захворюваннями;
➡ цитологічні, ендоскопічні, функціональні, офтальмологічні дослідження, дослідження слуху та інші інструментальні дослідження, такі як рентген, УЗД, електрокардіограма, відповідно до потреб пацієнтів.

❗ Крім того, у кожному переліку безоплатних медичних послуг можуть бути свої специфічні аналізи. Наприклад, до переліку безоплатних медичних послуг “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках” входять у тому числі проба Кумбса, обстеження на вертикальні інфекції та інші.
До переліку безоплатних медичних послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” входять у тому числі дослідження з визначення плацентарного фактора росту, а також визначення плазмового протеїну.

🟩 Якщо пацієнт лікується у стаціонарі, направлення на аналізи не видаються. Вони входять у безоплатний пакет послуг у стаціонарі. Наприклад, якщо госпіталізують пацієнта з коронавірусом, коли йому забиратимуть кров на аналіз, то не видаватимуть направлення для цього, а просто проведуть необхідні маніпуляції в рамках пролікованого випадку.

🟩 Пацієнту необов’язково здавати аналізи саме в тому закладі, де працює лікар, що виписує електронне направлення. Це може бути будь-який заклад, який влаштовує пацієнта. Проте, зробити аналізи безоплатно можна виключно у тих закладах, які працюють з НСЗУ за договорами й надають безоплатні медичні послуги пацієнтам за Програмою медичних гарантій. Такі заклади можна впізнати за наліпкою “Договір з НСЗУ”.

Post Author: admin