Site Loader

Сьогодні наше КП”ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ №1″ ХМР відвідала місія Бюро Всесвітньої Організації Охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні.

Завітали Томаш Роубал, радник з питань політики охорони здоров’я, Соломія Касянчук, фахівець з питань фінансування системи охорони здоров’я, Катерина Фіщук, фахівець з питань політики охорони здоров’я, Др Марк Геллоуелл, консультант ВООЗ з Великобританії, переклад здійснював Владислав Зволь.

Метою візиту у заклад було вивчення впливу автономії надавачів на надання послуг ПМД в Україні: сучасні реалії, майбутні напрямки.

Нещодавні реформи системи охорони здоров’я спрямовані на зміцнення первинної медичної допомоги (ПМД). Укладання договорів Національною службою здоров’я України (НСЗУ) безпосередньо із надавачами ПМД з оплатою за принципом капітації та надання їм більшої автономії призвело до підвищення заробітної плати та покращення доступу до медичних послуг на рівні ПМД. У свою чергу, оплата на основі капітаційної ставки сама по собі не створює стимулів щодо підвищення ефективності роботи чи поліпшення якості. Бюро ВООЗ в Україні досліджує, як надавачі ПМД реагують на капітацію, в той самий час маючи право стягувати плату з користувачів, які існують прогалини у механізмах підзвітності/прозорості та які ризики вони створюють для подальшого прогресу у досягненні всеохоплюючого доступу до послуг охорони здоров’я та інших цілей уряду. На основі отриманих результатів Бюро ВООЗ в Україні зможе запропонувати рекомендації щодо подальшого покращення доступу до ПМД, включаючи посилення підзвітності, прозорості та якості послуг ПМД в Україні.

З 27-го лютого по 03-тє березня 2023 року здійснюються візити до закладів ПМД у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій областях для вивчення впливу автономії надавачів ПМД (як комунальних, так і приватних) на стимули та ухвалення рішень щодо, в тому числі, оперативного управління, кадрового забезпечення, інвестицій та використання ресурсів. Місія здійснюється в інтересах здоров’я українських громадян.

Дякуємо усім, хто піклується про наше здоров’я та пропонує засоби та методи з покращення надання ПМД та наближення ПМД до наших клієнтів. Ми готові до співпраці.

Post Author: admin