Site Loader

10 фактів про вакцинокеровані хвороби

З нагоди Європейського тижня імунізації 2024продовжуємо ділитися з вами фактами про вакцинацію. Цього разу пропонуємо до вашої уваги 10 фактів про 10 захворювань, вакцинація проти яких входить до Національного календаря щеплень України.

  1. Гепатит В — це небезпечна для життя інфекція печінки. Можливі наслідки гепатиту В – хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу печінки та раку печінки.
  2. Туберкульоз може призводити до серйозних наслідків включно з летальними випадками. Шанси такого розвитку подій високі у випадку, коли дитина першого року життя захворіє на туберкульозний менінгіт чи міліарний туберкульоз.
  3. Кашлюк іноді називають “стоденним кашлем”. Найбільш небезпечним це захворювання є для дітей першого року життя: більше половини таких діток потребують госпіталізації, а кожен 100-й захворілий помирає навіть за наявності кваліфікованої медичної допомоги.
  4. Підступність такого інфекційного захворювання, як дифтерія, в тому, що вона може передаватись не лише від хворої людини, а й від носія збудника. В останньому випадку носій не має симптомів, але від нього можливо заразитися. Підступна дифтерія також тим, що її початок може бути дуже схожим на звичайну “застуду”. Навіть при лікуванні близько 1 із 10 пацієнтів з дифтерією гинуть
  5. Правець має одну суттєву відмінність від інших вакциноконтрольованих інфекцій. Він не передається від людини до людини, але може десь чатувати на кожного. Інфікуватися можна навіть через незначну травму. Чим сильніше забруднено рану, тим коротший інкубаційний період і тим гірший прогноз для пацієнта.
  6. Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. поліомієліту. Близько 5% хворих помирають, в основному, від порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. Специфічного лікування поліомієліту не існує/
  7. Хіб-інфекція – це група захворювань, викликана бактерією Hib (Haemophilus influenzae типу b), також відомою як гемофільна паличка. Найбільш небезпечними ці захворювання є для дітей до 5 років: вони можуть призвести до пожиттєвої інвалідизації і навіть смерті. Серед захворювань, які спричиняє хіб-інфекція, –  менінгіт (інфекція оболонки головного та спинного мозку), пневмонія (запалення легень), епіглотит (набряк надгортанника, що швидко призводить до обструкції дихальних шляхів та суттєво ускладнює дихання).
  8. Підгострий склерозуючий паненцефаліт – це рідкісне, але невиліковне ускладнення кору. Це дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що розвивається за 7-10 років після перенесеного кору. Хворий поступово втрачає інтелектуальні та поведінкові навички; розвиваються судоми.
  9. Краснуха входить до групи так званих TORCH інфекцій. Це група інфекційних хвороб, що можуть призвести до викидня, а також до серйозних аномалій розвитку плоду або навіть до його загибелі. Буква R в абревіатурі означає Rubella (краснуха).
  10. До можливих ускладнень епідемічного паротитувідносяться орхіт, орхоепідидиміт (запалення придатків яєчка), що спостерігаються в 1 з 4 чоловіків з епідемічним паротитом та можуть ускладнюватися в подальшому безпліддям.

Детальніше про інфекції, від яких можна захистити себе шляхом вакцинації, читайте в розділі “Інфекції“.

Підготовлено редакцією Національного порталу з імунізації

Джерело: https://vaccine.org.ua/2024/04/15/10-faktiv-pro-hvoroby/

Post Author: admin