Site Loader

Що таке поліомієліт?
Поліомієліт – це серйозна вірусна інфекція, що поширюється крапельним і фекально-оральним шляхом. Вражає переважно нервову систему (сіру речовину спинного мозку), а також слизові оболонки носових проходів та кишківника.
У першому випадку настає паралітична форма хвороби – після поліомієліту виникають паралічі однієї або обох кінцівок (верхніх або нижніх), або запалення оболонок головного мозку – серозний менінгіт. У деяких особливо важких випадках поліомієліт викликає параліч дихальних м’язів.
Важливо пам’ятати, що найбільш чутливі до вірусу поліомієліту саме діти, особливо до 5 років!
У другому випадку, коли вірус не вражає нервову систему, а просто циркулює в крові, він викликає клінічні симптоми властиві ГРЗ (температура, нежить, біль у горлі) або просту кишкову інфекцію (часті випорожнення, слабкість)..
Види вакцини проти поліомієліту
Застосовується два основних види поліомієлітної вакцини: жива поліомієлітна вакцина (ОПВ) та інактивована (ІПВ). Перша містить у собі штучно ослаблені та змінені живі віруси поліомієліту. Ця вакцина випускається у вигляді пероральних крапель (краплі проти поліомієліту)
Друга вакцина у своєму складі має убиті віруси поліомієліту та вводиться вона ін’єкційно, за допомогою уколу в стегно.
І та й інша вакцини містять у собі всі наявні типи вірусу поліомієліту, яких налічується три. Що важливо знати, так це те, що введення вакцини проти поліомієліту можна комбінувати із введенням будь-яких інших вакцин, за винятком щеплення БЦЖ.
Якщо в сім’ї дитини є ВІЛ-інфіковані або люди з протипоказаннями до введення живих вакцин, для того, щоб виключити ймовірність розвитку поліомієліту у них, дитині вводять тільки ІПВ.
У нашій країні для перших двох щеплень проти поліомієліту використовується ІПВ, а всі наступні робляться за допомогою ОПВ..
Щеплення ОПВ що це?
ОПВ – це жива вакцина проти поліомієліту, яка складається з ослаблених штамів від одного до трьох типів поліовірусу. Випускається у формі крапель проти поліомієліту для приймання всередину.
Куди роблять щеплення ОПВ? Воно вводиться шляхом закапування вакцини на лімфоїдну тканину горлянки або поверхню піднебінних мигдалин. Перший варіант підходить для немовлят, другий – для дітей старшого віку. Краплі поліомієліту вводять за допомогою шприца без голки – 2 або 4 краплі (залежить від концентрації вакцини).
Пам’ятайте, що після введення ОПВ дитину не можна годувати та поїти цілу годину.
Після введення ОПВ, протягом місяця вона залишається в кишківнику дитини, забезпечуючи йому фактично такий же імунітет, як і той, який розвивається в разі, якщо людина перехворіла на хворобу.
Так, на слизовій кишківника та в крові дитини утворюються специфічні антитіла, які захищають організм від проникнення «дикого» вірусу, відбувається формування клітинного імунітету, завдяки якому віруси, що потрапили в організм, ефективно розпізнаються та знищуються спеціальними захисними клітинами.
Також ОПВ активізує продукцію інтерферону в організмі – природного антивірусу, який дозволяє організму ефективніше захищатися від грипу та інших ГРЗ.
Мінусом щеплення ОПВ є те, що в кількох випадках (1: 250 000) воно може спровокувати виникнення у дитини так званого вакциноасоційованого поліомієліту (ВАП). Сприятливими факторами до цього є наявність у дитини вроджених патологій шлунково-кишкового тракту, а також станів, що характеризуються імунодефіцитом.
Чи можна замінити ОПВ на ІПВ? Якщо дитина перенесла ВАП, подальшу вакцинацію проти поліомієліту проводять, використовуючи тільки інактивовану вакцину.
Якщо ви цікавитеся в якому вигляді буде вакцина проти поліомієліту: краплі або укол? Щеплення ОПВ буде у вигляді крапель, а ІПВ – уколу.
Щеплення ІПВ
Інактивована вакцина проти поліомієліту (ІПВ) складається з інактивованих (убитих) штамів усіх трьох типів поліовірусу.
Згідно з календарем профілактичних щеплень від МОЗ, оптимальний час для введення вакцин:

  • 1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).
    Як готуватися до щеплення проти поліомієліту?
    До вакцинації проти поліомієліту та будь-якого іншого щеплення потрібно підходити відповідально,Перше, на що ви повинні звернути увагу, так це на стан здоров’я дитини. Вона повинна добре себе почувати, тобто бути повністю здоровою.
    Реакція організму на вакцину проти поліомієліту
    Більшість небажаних реакцій організму, які розвиваються після щеплення проти поліомієліту, пов’язують з введенням вакцини ОПВ (краплі проти поліомієліту: побічні дії), тобто «живої» вакцини. Вакцина ІПВ викликає їх значно рідше, але що найголовніше, вакцина ІПВ не здатна викликати вакциноасоційований поліомієліт (ВАП). Цей стан по частоті розвивається в співвідношенні 1: 250 000 при введенні живої вакцини, тобто ОПВ, Температура після крапель поліомієліту або щеплення поліомієліту в нормі може досягати 38,5 ° C
    Реакції після щеплення проти поліомієліту, які вважаються варіантом норми та не вимагають звернення до лікаря:
  • незначний розлад шлунку, який триває 1-2 дні та проходить самостійно;
  • невелика набряклість і хворобливість у місці введення ін’єкції (в області стегна);
  • нетривале підвищення температури до 38-38,5 ° C (не більше 1-2-х днів);
  • підвищена збудливість і нервозність у дитини;
  • почервоніння в місці уколу (не більше 8 см у діаметрі);
  • нудота, одноразова блювота.
    Побічні дії щеплення проти поліомієліту, що вимагають негайної лікарської допомоги та госпіталізації:
  • поява задишки та утруднення дихання у малюка;
  • розвиток вираженої набряклості кінцівок, обличчя, очей;
  • підвищення температури вище 39 ° C;
  • поява судом у дитини;
  • висип на шкірі дитини, поява свербежу;
  • розвиток адинамії (відсутність рухів) і незвичної млявості.
    Правила поведінки після вакцинації проти поліомієліту
    Пам’ятайте, що після щеплення вакциною ОПВ протягом години не можна їсти й пити,
    Протипоказання до вакцинації проти поліомієліту
    Усі вакцини та анатоксини (згідно МОЗ):
  • гостре захворювання, що супроводжується температурою, вище 38,5 ° С (відповідно до настанов ВООЗ);
  • серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини відома алергічна реакція на один з компонентів вакцини;
  • наявність органічних захворювань нервової системи у дитини, гідроцефалія, епілепсія або епілептичний синдром (якщо судоми спостерігаються не рідше 2-х разів на місяць);
  • наявність вроджених комбінованих імунодефіцитів, первинної гіпогамаглобулінемії (зниження кількості антитіл у крові);
  • наявність гострого захворювання (з температурою, больовим синдромом, шкірними проявами й т.д.) та загострення хронічної патології (пієлонефрит, астма та т.д.);
  • проведення імуносупресивної терапії (терапія, спрямована на пригнічення імунітету при аутоімунних захворюваннях, після трансплантації органів і т.д.).
    Усі живі вакцини (включаючи ОПВ):
  • наявність транзиторної гіпогамаглобулінемії (перехідне зниження кількості антитіл у крові);
  • наявність злоякісних онкологічних утворень;
  • ВІЛ-інфекція;
  • вагітність;
  • вакцина ОПВ: при наявності селективного IgA-імунодефіциту (нестача імуноглобулінів групи А).
    Батьки, вчасно вакцинуйте дітей від поліомієліту і надолужуйте пропущені щеплення!

Post Author: admin