Site Loader

Яка відповідальність загрожує за фальшиві COVID-сертифікати

Андрій Солтисюк, директор юридичної компанії MEDCRAFT, Луцьк

COVID-сертифікат — це документ. А підробка документів в Україні — кримінально каране діяння. Яке ж покарання передбачає КК за підробку посвідчення чи іншого офіційного документа або їх збут?

Покарання за підробку документів або їх збут. Для посадових осіб, які мають право видавати чи посвідчувати документи, що видає або посвідчує ЗОЗ

• штраф до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян• АБО арешт на строк до шести місяців

• АБО обмеження волі на строк до двох років (ч. 1 ст. 358 КК)Для працівників ЗОЗ незалежно від форми власності, які не є службовими особами

• штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

• АБО арешт на строк від трьох до шести місяців

• АБО обмеження волі на строк до трьох років (ч. 2 ст. 358 КК)

Якщо такі дії вчиняє медичний працівник повторно або група осіб за попередньою змовою, КК передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк (ч. 3 ст. 358 КК).

На сьогодні COVID-сертифікати формуються також автоматично в додатку «Дія» на підставі даних, які медпрацівники вносять до автоматизованих систем.

Якщо медпрацівник несанкціоновано змінює, знищує або блокує інформацію про пацієнта, яка обробляється в комп’ютерах, автоматизованих системах чи комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, йому загрожує штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років (ч. 1 ст. 362 КК)

Якщо медпрацівник вчинив такі дії повторно, йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.УвагаВРУ посилить відповідальність за підробку документів про вакцинацію02.11.2021 ВРУ прийняла за основу проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень». Цим проєктом ВРУ пропонує доповнити КК статтею 321-3 «Підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень».Частина друга статті 321-3 КК встановлює відповідальність медичного працівника за те, що він уносив завідомо неправдиві відомості до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень, що матиме результатом покращення епідемічної ситуації та захист населення від хвороб. За таке порушення з медпрацівника стягнуть штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлять волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох роківІ хоча наведені норми стосуються персональної відповідальності медпрацівників та керівників медзакладу, не забувайте про наслідки таких дій і для ЗОЗ як суб’єкта, який провадить господарську діяльність із медичної практики.Наслідки для ЗОЗМедичні послуги, що надають ЗОЗ та які передбачає програма медичних гарантій, оплачує НСЗУ на підставі договорів про медичне обслуговування населення. Типову форму договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій КМУ затвердив постановою від 25.04.2018 № 410 (далі — Типовий договір).

Увага. Надавач медпослуг, тобто ЗОЗ, зобов’язаний своєчасно вносити до системи повну та достовірну інформацію, зокрема й медичну документацію та звіти про медичні послуги, медичні записи, записи про направлення та рецепти в порядку, установленому законодавством, з урахуванням положень специфікації (пп. 13 п. 19 Типового договору)Замовник, тобто НСЗУ, має право вимагати від надавача належно, своєчасно та в повному обсязі виконувати свої зобов’язання згідно з договором (пп. 1 п. 16 Типового договору). До того ж НСЗУ має право достроково припинити дію договору на підставах, передбачених законом та Типовим договором (п. 57 Типового договору).Замовник має право відмовитися від договору в односторонньому порядку, якщо надавач медпослуг систематично, зокрема більше ніж тричі впродовж строку дії договору, порушував свої обов’язки щодо внесення до системи медичної документації (пп. 4 п. 59 Типового договору).

Таким чином, НСЗУ має право розірвати договір про медичне обслуговування за програмою медичних гарантій із ЗОЗ через те, що медпрацівники вносили до системи недостовірну медичну інформацію, зокрема й щодо щеплень. Що чекає на ЗОЗ, із яким НСЗУ розірвала договір? Такий медзаклад не матиме грошових коштів, заборгує виплати заробітної плати працівникам, не зможе закуповувати лікарські засоби та стане боржником за укладеними договорами тощо. А це — прямі підстави для того, аби розірвати більшість контрактів із керівниками таких ЗОЗ.Тож якщо медпрацівник чи керівник ЗОЗ видають громадянам фальшиві COVID-сертифікати, це матиме для них вкрай негативні наслідки: від штрафних санкцій до позбавлення волі та права займатися медичною практикою. Окрім того, такі дії ставлять під загрозу можливість ЗОЗ повноцінно функціонувати, адже заклад може втратити фінансування від НСЗУ.

Публікація Системи «Expertus: Медзаклад»

Post Author: admin